Θέρμανση θερμοκηπίου

1 Νοεμβρίου 2017

Μέσα φθινοπώρου, η εποχή που ξεκινάνε οι εργασίες για τη συντήρηση ή την κατασκευή νέων θερμοκηπίων.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και ειδικά ο βαρύς χειμώνας  που αντιμετωπίζουν  οι χώρες του βορείου ημισφαιρίου, δημιουργούν ακατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης και παραγωγής κηπευτικών, ανθοκομικών & νέων φυτών (φυτώρια).

Θεωρείται λοιπόν επιτακτική ανάγκη ο σχεδιασμός και η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού μιας θερμοκηπιακής εγκατάστασης για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ευημερία των φυτών και των λαχανικών μας εντός του θερμοκηπίου.

Οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την εκπόνηση της μελέτης θέρμανσης ενός θερμοκηπίου διακρίνονται με βάση τις θερμίδες που απαιτούνται αλλά και τον υπολογισμό των υδραυλικών παραμέτρων, ώστε να γίνει ο σωστός υπολογισμός των χαρακτηριστικών του λέβητα και της αντλίας νερού.

Τα κύρια κριτήρια  που επηρεάζουν τις θερμίδες που απαιτούνται είναι:

  1. O Τύπος του θερμοκηπίου Τοξωτό ή Αμφίρρικτο, απλό ή πολλαπλό και οι διαστάσεις αυτού.
  2. Το υλικό που καλύπτεται το θερμοκήπιο.
  3. Η ηλικία του θερμοκηπίου (Νέο ή Παλαιό).
  4. Θερμοκρασία νερού θέρμανσης.
  5. Θερμοκρασία εντός του θερμοκηπίου.
  6. Ελάχιστη θερμοκρασία εκτός θερμοκηπίου.

Οι παράμετροι (τα στοιχεία)  που επηρεάζουν τον υπολογισμό των υδραυλικών παραμέτρων που απαιτούνται, είναι:

  1. Ο τύπος και η διάμετρος του αγωγού, που θα μας διοχετεύσει μέσω ακτινοβολίας, την θερμότητα μέσα στο θερμοκήπιο. Στην Palaplast, έχουμε προχωρήσει στην παραγωγή συγκεκριμένης  κατηγορίας σωλήνα από πολυαιθυλένιο 3ης γενιάς, σε κυματοειδή μορφή (Σπιράλ),  για αύξηση της επιφάνειας θέρμανσης,  με διαμέτρους Φ25 & Φ28 GEOPAL .
  2. Τον τύπο και την διάμετρο του πρωτεύοντα αγωγού μεταφοράς νερού από τον λέβητα στο θερμοκήπιο, και αν απαιτείται και δευτερεύον αγωγός, οι οποίοι θα πρέπει να είναι από πολυαιθυλένιο 3ης γενιάς 16 ατμοσφαιρών τύπου HYDROPAL .
  3. Η θέση του λέβητα στην έκταση που βρίσκεται το θερμοκήπιο.

Από τους τρείς προαναφερθέντες παράγοντες, ο πρώτος ειδικά και πιο συγκεκριμένα η διάμετρος του σωλήνα GEOPAL μας καθορίζει την απόδοση του  σε w/h, σε συνάρτηση πάντα με την μέση θερμοκρασία του νερού που κυκλοφορεί στο εσωτερικό του, καθώς και την ελάχιστη εξωτερική θερμοκρασία εκτός του θερμοκηπίου.

Για την ολοκληρωμένη επίτευξη ενός τέτοιου δικτύου απαιτείται και μία σειρά επιπρόσθετων εξαρτημάτων:

  1. Κοχλιωτά εξαρτήματα για την συνδεσμολογία του πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αγωγού.
  2. Σέλλες διαφόρων διαμέτρων με βίδες, πόσιμου νερού 16 ατμοσφαιρών.
  3. Βάνες ¾’’ και εξαρτήματα τύπου Geopal όπως Ρακόρ αρσενικά ¾’’ & Σύνδεσμοι Κοχλιωτοί σε διαμέτρους Φ25 & Φ28 καθώς και αποστάτες.
  4. Εξαρτήματα που απαιτούνται για τη συντήρηση ή την κατασκευή νέου θερμοκηπίου όπως κλιπς ½’’ – ¾’’ & 1’’.

Η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας μέσα σε ένα θερμοκήπιο είναι αναγκαία για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Η αύξηση της παραγωγής μας ή και η μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που μπορεί να έχει, μια σωστή και εκτενής μελέτη θέρμανσης ενός θερμοκηπίου.