Αχλαδιά: Καλλιέργεια, ποικιλίες, οφέλη και άρδευση
Η αχλαδιά (επιστημονική ονομασία Pyrus communis L.), οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), τάξη Ροδώδη (Rosales), είναι δέντρο οπωροφόρο φυλλοβόλο, μικρού ως μεγάλου μεγέθους (αναλόγως και του υποκειμένου που έχει χρησιμοποιηθεί), με ορθόκλαδη διάταξη και αποτελεί διαδεδομένη καλλιέργεια σε όλες τις εύκρατες περιοχές.
Έχει καταγωγή από τις χώρες γύρω από την Κασπία θάλασσα και καλλιεργείται στην Ασία από τα αρχαία χρόνια. Γίνεται αναφορά σε κείμενα του Θεόφραστου για καλλιέργεια αχλαδιάς στην αρχαία Ελλάδα από τον 3ο αιώνα π.Χ., ενώ ευρέως διαδόθηκε και στην Ευρώπη μετά την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Η αχλαδιά ανήκει στα είδη με ανθεκτικότητα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (αντέχει έως -20⁰C στο στάδιο πριν από την άνθιση) ωστόσο όταν δέσουν οι καρποί η ανθεκτικότητα της περιορίζεται σημαντικά και πέφτει μόλις στους -2⁰C, καθιστώντας τις αχλαδιές με σχηματισμένα μικρά καρπίδια ιδιαίτερα ευάλωτες στους ανοιξιάτικους παγετούς. Η αχλαδιά, σε σχέση με το συγγενές της είδος μηλιά, έχει μικρότερες απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες για την διακοπή του λήθαργου οφθαλμών και σπερμάτων, αλλά αντέχει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού (30-35⁰C).
Κάποιες από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες (τοπικές και μη) που συναντάμε στην Ελλάδα είναι:
- Κρυστάλλι ή Τσακώνικη, με καλλιέργεια κυρίως στη Μακεδονία και στη Βόρεια Πελοπόννησο, γυαλιστερό πράσινο χρώμα και ελαφρύ κοκκίνισμα του φλοιού στις ακτίνες του ήλιου, γευστικό και πολύ αρωματικό.
- Κοντούλα, καλλιεργείται στη δυτική Πελοπόννησο και χαρακτηρίζεται από εξαιρετικής ποιότητας αχλάδια, πολύ γευστικά και αρωματικά αλλά και ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ασθένειες.
- Passe Crassane, με καταγωγή από την Ιαπωνία, μεγάλο μέγεθος καρπού, αρωματική, με μεγάλη διάρκεια συντήρησης και όψιμη ωρίμανση στις αρχές Οκτωβρίου.
- Abate Fetel, γαλλική ποικιλία με λεπτόφλουδο καρπό μεγάλου μεγέθους, πρασινοκίτρινου χρώματος. Ωριμάζει αρχές Σεπτεμβρίου και συντηρείται πολύ καλά.
- Williams, αποτελεί την πιο διαδεδομένη ποικιλία αχλαδιάς στον κόσμο, καθώς έχει πολύ καλή συντήρηση. Διαθέτει λεπτόφλουδους, μεσαίου μεγέθους καρπούς με βουτυρώδη σάρκα και γλυκιά γεύση.
Το αχλάδι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή φρούτου για διάφορους λόγους, όπως η χαμηλή θερμιδική περιεκτικότητα του, μόνο 58 θερμίδες ανά 100gr. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή όπως β-καροτένιο, λουτεΐνη κ.α. και αποτελεί καλή πηγή μετάλλων καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως ριβοφλαβίνη και πυριδοξίνη. Επίσης, τα αχλάδι μπορεί να έχει σημαντική βελτίωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
Οι μεγαλύτερες σε παραγωγή χώρες αχλαδιών σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού FAOSTAT είναι η Κίνα (παράγει το 7% της παγκόσμιας παραγωγής), οι Η.Π.Α. (σε ποσοστό 3.4%), η Αργεντινή (3%), η Ιταλία (2,8%), η Τουρκία (2%) και ακολουθούν χώρες με μικρότερες παραγωγές. Η Ελλάδα κατέχει το 0,3% της παγκόσμιας παραγωγής.
ΑΡΔΕΥΣΗ ΑΧΛΑΔΙΑΣ
Η αχλαδιά είναι μια καλλιέργεια απαιτητική σε νερό, με ιδιαιτερότητες στις ανάγκες της στα διάφορα στάδια ανάπτυξης. Επωφελείται από την άρδευση κατά τη διάρκεια της ταχείας αύξησης της βλάστησης της ενώ η επάρκεια νερού στα τέλη της βλαστικής περιόδου επηρεάζει έμμεσα την αύξηση της βλάστησης και την επόμενη βλαστική περίοδο. Έλλειψη νερού στο στάδιο της καρπόδεσης οδηγεί σε μειωμένο ποσοστό συνολικής καρπόδεσης και ανάπτυξης των καρπών. Επίσης επάρκεια νερού κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου επηρεάζει θετικά την αύξηση του μεγέθους των καρπών της αχλαδιάς,, κυρίως το διάστημα από Μάιο – Αύγουστο. Τέλος, παροχή νερού σε οπωρώνες αχλαδιάς κατά την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου αυξάνει την περιεκτικότητα των καρπών σε σάκχαρα και βελτιώνει το χρωματισμό και την ποιότητα τους κατά τη συντήρηση.
Η Palaplast διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποδοτικού συστήματος στάγδην άρδευσης για την καλλιέργεια της αχλαδιάς:
- Σωλήνες Άρδευσης AGROPAL HDPE 80 και LDPE
- Αυτορυθμιζόμενοι Σταλακτηφόροι Σωλήνες, Σταλακτηφόροι Σωλήνες (Paladrip – Palaplast, Paladrip-XL – Palaplast, Paladrip-Slim – Palaplast)
- Εξαρτήματα Σταλακτηφόρου Σωλήνα
- Σταλάκτες (Αυτορυθμιζόμενοι – Ρυθμιζόμενοι – Απλοί), Σγρόπιες, Μικροεξαρτήματα
- Σέλες
- Φίλτρα