Εγκατάσταση ελαιώνα και άρδευση.

2 Απριλίου 2024


Εγκατάσταση ελαιώνα και άρδευση.

 

  • Η Ελαία η ευρωπαϊκή (Olea europaea) ή κοινή, αποτελεί το συνηθέστερα καλλιεργούμενο είδος της ελιάς ανά τον κόσμο, ανήκει στην οικογένεια των Ελαιοειδών (Oleacea), το γένος Olea. Στo γένος Olea ανήκουν πολλά είδη και ποικιλίες όπως η Ελαία η αγρία (Olea sylvestris) κοινώς αγριελιά, Ελαία η ηδύκαρπος (Olea nigra dulcis), Ελαία η γαλανή (Olea nubrotunda) για παραγωγή βρώσιμης / επιτραπέζιας κ.α.
  • Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιοτάτους χρόνους, ενώ σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία αποτελεί δέντρο ιερό και τελεί υπό την προστασία της θεάς Αθηνάς. Σύμφωνα με το μύθο στον αγώνα μεταξύ των θεών για την ανάδειξη του προστάτη των Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, νικήτρια βγήκε η Αθηνά δωρίζοντας στους Αθηναίους την πρώτη ελιά του κόσμου, που φύτρωσε στο σημείο όπου χτύπησε το δόρυ της. Από εκείνη τη στιγμή τα ελαιόδεντρα γύρω από την Αθήνα ανακηρύχτηκαν ως ιερά και η τιμωρία για οποιαδήποτε δολιοφθορά ήταν ο εξοστρακισμός ή ο θάνατος.
  • Κατόπιν αυτού, φαίνεται πως ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά ήταν οι Έλληνες και στη συνέχεια η καλλιέργεια της μεταδόθηκε στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Σήμερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του FAOSTAT για το έτος 2021, η συνολική παγκόσμια παραγωγή άγγιξε τους 20 εκατομμύρια τόνους, με την Ισπανία να βρίσκεται στην θέση (39,41% της παγκόσμιας παραγωγής) και να ακολουθούν η Ιταλία (16,04%), η Ελλάδα (10,08%), η Τουρκία (8,82%), το Μαρόκο (7,14%) κ.α.

 

ΑΡΔΕΥΣΗ ΕΛΙΑΣ


Πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση ελαιώνα?

Η εγκατάσταση του ελαιώνα με τη φύτευση δενδρυλλίων ελιάς μπορεί να γίνει τους μήνες Νοέμβριο με Απρίλιο για περιοχές που δεν πλήττονται από παγετούς ή μετά τον Απρίλιο και έως το τέλος της άνοιξης για περιοχές με όψιμους παγετούς. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφεύγονται οι φυτεύσεις τους θερινούς ζεστούς μήνες.

 

Πόσο σημαντική είναι η άρδευση για την ελιά?

Η ελιά ανήκει στα είδη που διαθέτουν έναν πολύ καλό μηχανισμό άμυνας στην ξηρασία και γι’ αυτό η καλλιέργεια της ακόμη και σε συνθήκες μεγάλης ξηρασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των καρποφόρων δένδρων που αδυνατούν να καλλιεργηθούν σε αντίστοιχες συνθήκες. Ωστόσο αυτός ο αμυντικός μηχανισμός της απέναντι στην ξηρασία λειτουργεί εις βάρος της ανάπτυξης και της απόδοσης των δένδρων. Συνεπώς με την βελτίωση των συνθηκών υγρασίας του εδάφους βελτιώνεται σημαντικά και η παραγωγικότητα των δέντρων. Η ελιά έχει την ικανότητα να αξιοποιεί κάθε ποσότητα εδαφικού νερού που της προσφέρεται. Όταν όμως η υγρασία του εδάφους γίνει υπερβολική (σε σχέση με τις ανάγκες της), τα ελαιόδεντρα υφίστανται μεγαλύτερη καταπόνηση σε σχέση με άλλα δένδρα.

 

Σε ποιες περιπτώσεις συνίσταται η άρδευση στην ελιά?

Η άρδευση στην ελιά αποδίδει και θα ήταν χρήσιμο να πραγματοποιείται σε περιπτώσεις περιοχών όπου οι βροχοπτώσεις είναι ανεπαρκείς, όταν αυτές συγκεντρώνονται τους χειμωνιάτικους μήνες με αποτέλεσμα τα δέντρα να μένουν απότιστα τις κρίσιμες περιόδους της άνοιξης και του καλοκαιριού καθώς και σε περιοχές με αμμώδη ή χαλικώδη εδάφη και περιορισμένη ικανότητα συγκράτησης του νερού. Επίσης συνίσταται ιδιαίτερα στις επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς καθώς και σε εντατικές καλλιέργειες με πολύ πυκνή φύτευση δέντρων. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η σωστή άρδευση ενισχύει το αποτέλεσμα που δίνουν σε μια καλλιέργεια το κλάδεμα και η λίπανση.

 

Ποιες είναι οι προτεινόμενες μέθοδοι άρδευσης για την ελιά?

Έχοντας ως γνώμονα την αποδοτικότητα του συστήματος άρδευσης αλλά και την εξοικονόμηση του νερού, τα καταλληλότερα συστήματα άρδευσης για την καλλιέργεια της ελιάς αποτελούν η στάγδην άρδευση και πιο συγκεκριμένα ο αυτορυθμιζόμενος σταλακτηφόρος Paladrip FC καθώς και το σύστημα μικροεκτοξευτήρων, λόγω της στοχευμένης εφαρμογής τους σε κάθε δέντρο και των μικρότερων απωλειών νερού από εξάτμιση.

 

Πόσο σημαντική είναι η χρήση φίλτρου στο αρδευτικό μας σύστημα?

Η χρήση σωστών μεθόδων φίλτρανσης του αρδευτικού νερού είναι πρωταρχικής σημασίας, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία του αρδευτικού συστήματος.

Η Palaplast διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποδοτικού συστήματος στάγδην άρδευσης και μικροεκτοξευτήρων για την καλλιέργεια της ελιάς: