ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

25 Απριλίου 2025

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

Ο αραβόσιτος (Zea mays), αποτελεί µέλος της οικογένειας Αγρωστώδη (Poaceae).  Είναι ένα ετήσιο φυτό που ευδοκιμεί σε σχετικά θερμά κλίματα, και έχει προέλευση από την αμερικανική ήπειρο. Η ενδεδειγμένη περίοδος σποράς ξεκινά τον Μάρτιο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τον Μάιο σε συνάρτηση με τις κλιματολογικές συνθήκες και το υψόμετρο κάθε περιοχής. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες. Η επιλογή της κατάλληλης διαλέγεται με βάση τον σκοπό της καλλιέργειας του. Είτε δηλαδή για τον καρπό του είτε για ενσίρωση.

Καλλιέργεια αραβοσίτου :

  • Σπορά

Ο αραβόσιτος προτιμά εδάφη βαθιά, μέσης μηχανικής σύστασης, και μεγάλη ικανότητα συγκράτησης νερού.  Το άριστο pH βρίσκεται μεταξύ του ελαφρά όξινου και του ουδέτερου ( PH 5.6-7.5). Ο αραβόσιτος συγκαταλέγεται στα φυτά που θεωρούνται σχετικά ευαίσθητα στην παρουσία αλάτων στο έδαφος και στο νερό άρδευσης. Το βάθος σποράς εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους, τη θερμοκρασία, την υγρασία και ανέρχεται στα 5-6 εκατοστά.

Ανάλογα τη ποικιλία και το μέγεθος του σπόρου οι αποστάσεις φύτευσης διαφέρουν και κατά συνέπεια η ποσότητα σπόρου ανά στρέμμα. Σε αμιγείς καρποδοτικές φυτείες αραβοσίτου οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών κυμαίνονται γενικά μεταξύ 60-105cm.

O πληθυσμός των φυτών κυμαίνεται περίπου στα 9000 φυτά ανά στρέμμα.

Θερμοκρασίες εδάφους μεγαλύτερες  από 10 0C είναι ιδανικές σαν συνθήκες για τη βλάστηση των σπόρων, ενώ ο σπόρος φυτρώνει σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασίες 16-21 0C.

  • Ανάπτυξη φυτού

Είναι φυτό θερμόφιλο, απαιτητικό σε έντονη ηλιοφάνεια. Αναπτύσσεται ευνοϊκά σε θερμοκρασίες 16-30 0C, αλλά ιδανικές θεωρούνται οι 24-27 0C, ενώ παρουσιάζει αντοχή και σε λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες. Σε συνθήκες ευνοϊκής θερμοκρασίας και υγρασίας, η ηλιοφάνεια και η υγεία του φυλλώματος είναι καθοριστικής σημασίας για την απόδοση της καλλιέργειας. Ευδοκιμεί σε εδάφη (αμμοπηλώδη, πηλοαμμώδη) με επαρκή ποσότητα οργανικής ουσίας. Τέτοια εδάφη, επιτρέπουν την ακώλυτη ανάπτυξη του εκτεταμένου ριζικού συστήματος του φυτού και επομένως και τον καλύτερο εφοδιασμό του φυτού με νερό και ανόργανα στοιχεία.

Καλλιεργητικές απαιτήσεις αραβόσιτου

Λίπανση

Λόγω της υψηλής παραγωγικότητάς του σε βιομάζα και καρπό απορροφά μεγάλες ποσότητες ανόργανων θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος. Κατά συνέπεια, η διατήρηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας σε υψηλά επίπεδα προϋποθέτει τον επαρκή εφοδιασμό του εδάφους με θρεπτικά στοιχεία.  Το φυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειάς του παρουσιάζει απαιτήσεις σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σίδηρο. Η ακριβής όμως ποσότητα θα πρέπει να προσδιοριστεί μέσα από μία εδαφολογική ανάλυση, ώστε να κατανοήσουμε ακριβώς τις απαιτήσεις του φυτού σε μικροστοιχεία και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το χωράφι. Η εδαφολογική ανάλυση είναι καλό να γίνεται λίγο πριν τη σπορά ώστε να προσδιοριστούν οι ακριβείς ανάγκες λίπανσης πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας.

Φυτοπροστασία

Ο αραβόσιτος όπως και τα περισσότερα φυτά προσβάλετε από διάφορες ασθένειες. Η αντιμετώπισης τους, αποτελεί αναγκαιότητα να γίνεται στον σωστό χρόνο και πάντα με την σωστή καθοδήγηση από έμπειρους γεωπόνους και με την χρήση κατάλληλων φυτοφαρμάκων. Το φυτό του αραβοσίτου μπορούν να το προσβάλλουν διάφορα έντομα όπως: ο σιδηροσκώληκας, οι αγρότιδες, διάφορες  αφίδες, το πράσινο σκουλήκι, η πυραλίδα του αραβοσίτου και οι ακρίδες. Εκτός όμως από τα έντομα, το φυτό του καλαμποκιού προσβάλλεται και από διάφορες ασθένειες όπως. Οι τήξεις σπορείου, οι σηψηριζίες, ο άνθρακας του αραβοσίτου, οι ελμινθοσπωριώσεις , η σκωρίαση και η βακτηριακή κηλίδωση των φύλλων.

Άρδευση

Το καλαμπόκι και λόγο της μεγάλης ποσότητας παραγωγής ξηράς ουσίας,  χαρακτηρίζεται ως ένα από τα υδροφόρα φυτά, με υψηλές απαιτήσεις σε νερό, ακόμα και από το αρχικό του στάδιο. Καθώς η καλλιέργεια του αραβόσιτου αναπτύσσεται και προοδευτικά οι θερμοκρασίες ανέρχονται σε υψηλότερα επίπεδα (ζεστοί θερινοί μήνες), η εξατμισοδιαπνοή και οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται. Όσο πιο νεαρό είναι ένα φυτό τόσο λιγότερο διαπνέει σε σχέση με ένα μεγαλύτερο φυτό και αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή η φυλλική επιφάνεια είναι πιο περιορισμένη. Η διαπνοή στον αραβόσιτο αγγίζει το μέγιστο καθώς επίσης και οι απαιτήσεις σε νερό, κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών σταδίων του. Η έλλειψη νερού κατά τον αναπαραγωγική διαδικασία του Αραβοσίτου προκαλεί υποβάθμιση της ποιότητας του σπόρου . Η σωστότερη μέθοδος που ενδείκνυται σε αυτήν την περίπτωση, είναι η στάγδην άρδευση και η άρδευση  με καταιονισμό.

Άρδευση στάγδην: Η στάγδην άρδευση συνίσταται κατά κόρον ως προς την άρδευση του αραβοσίτου. Η σπατάλη νερού ελαχιστοποιείται καθώς μειώνεται η εξάτμιση και η απορροή. Έτσι η ποσότητα του νερού ελέγχεται επακριβώς. Ταυτόχρονα διασφαλίζεται η σωστή ποσότητα υγρασίας χωρίς να βρέχεται το έδαφος. Η πιο σύνηθες απόσταση γραμμής από  γραμμή είναι τα 75 εκατοστά, οπότε η σταλακτηφόρο σωλήνα που χρειάζεται ο αραβόσιτος το στρέμμα είναι περίπου, τα 670 μέτρα (δηλαδή 1000m2 / 1,5m ‘’2 γραμμές φυτών – 1 γραμμή σταλακτηφόρου), η δε ισαποχή σταλάκτη από σταλάκτη στον αραβόσιτο μπορεί να είναι 0,6m – 0,75m & 0,8m. Λόγω των μικρών αναγκών παροχής ανά στρέμμα μπορούμε να αρδεύσουμε μεγαλύτερες εκτάσεις, επίσης μπορούμε να κάνουμε υδρολίπανση, πετυχαίνοντας έτσι μεγάλη εξοικονόμηση σε λιπάσματα, λόγω μεγαλύτερης ποσοστιαία δέσμευσης λιπάσματος από τα φυτά, με άμεσο αποτέλεσμα σε παραγωγή.

Καταιονισμός: Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση εκτοξευτήρων μεγάλης ακτίνας (τύπου ‘’κανόνια’’), άνω των 20 μέτρων, με την χρήση καρουλιών ποτίσματος. Η άρδευση αυτή απαιτεί αντλητικά συγκροτήματα μεγάλης ιπποδύναμης λόγω υψηλών πιέσεων λειτουργίας, και είναι επίσης ευάλωτα σε συνθήκες με δυνατούς ανέμους.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους άρδευσης μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την απόδοση του αραβόσιτου, εξοικονομώντας νερό και μειώνοντας το συνολικό κόστος. Η  απόδοση του νερού, ο έλεγχος ακριβείας της παροχής και του ρυθμού ροής του, η εξοικονόμηση του κόστους,  η αξιοπιστία και η ανθεκτικότητα  καθώς και η υψηλής ποιότητας προϊόντων άρδευσης που αντέχουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και παρέχουν μακροχρόνια απόδοση είναι συνώνυμα της εταιρίας μας :