ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Χαρακτηριστικά καλλιέργειας και άρδευση.

5 Ιουνίου 2024

ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Χαρακτηριστικά καλλιέργειας και άρδευση.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Χαρακτηριστικά καλλιέργειας και άρδευση.

 

  • Το καρπούζι (επιστημονική ονομασία: Κίτρουλλος ο εριώδης λατ. Citrullus lanatus, Οικογένεια: Κολοκυνθοειδή Cucurbitaceae), είναι φυτό ετήσιο, έρπον με σχετικά βαθύ ριζικό σύστημα.
  • Το καρπούζι ανήκει στις καλλιέργειες θερμής εποχής και χρειάζεται μια περίοδο 4 μηνών χωρίς ψύχος. Κατώτερη θερμοκρασία εδάφους για το φύτρωμα της καρπουζιάς είναι 21⁰C, ενώ η ιδανική θερμοκρασία εδάφους βρίσκεται μεταξύ 24⁰C – 30⁰C. Η καρπουζιά είναι φυτό που αποδίδει καλύτερα σε εδάφη γόνιμα, βαθιά με καλή αποστράγγιση.
  • Η καλλιέργεια του καρπουζιού σε εμπορική κλίμακα πραγματοποιείται κυρίως με μεταφύτευση σποροφύτων τέλη άνοιξης / αρχές καλοκαιριού ανάλογα της ποικιλίας και πρωιμότητας, τα οποία παράγονται σε σπορεία. Η συγκομιδή των καρπουζιών είναι μια διαδικασία που απαιτεί εμπειρία, ώστε να συγκομίζονται ώριμα με τη σωστή συγκέντρωση σακχάρων, πραγματοποιείται σε περισσότερες από μία φορές και αναλόγως της ποικιλίας και της πρωιμότητας / οψιμότητας από 11 – 17 εβδομάδες μετά τη φύτευση.
  • Το καρπούζι έχει καταγωγή από τη Δυτική Αφρική, όπου αναπτύχθηκε ο άγριος πρόγονος του, το Citrullus colocynthis (Κίτρουλλος ο Κολοκύνθης). Υπάρχουν στοιχεία για την καλλιέργεια του Κίτρουλλου του εριώδη, Citrullus lanatus αλλά και του Citrullus colocynthis στην κοιλάδα του Νείλου σχεδόν από το 2.000 π.Χ. Σπόροι και των δύο ειδών έχουν εντοπιστεί στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών ενώ απεικονίσεις του καρπουζιού εμφανίζονται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Μετέπειτα, η καλλιέργεια του καρπουζιού φτάνει στην Ινδία τον 7ο αιώνα μ.Χ., ενώ τον 10ο αιώνα μ.Χ. φτάνει στην Κίνα, η οποία σήμερα αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή καρπουζιών παγκοσμίως.
  • Το καρπούζι περιέχει σε ποσοστό 92% νερό καθώς και σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και καροτενοειδών. Επίσης, τα καρπούζια με κόκκινη σάρκα αποτελούν σημαντική πηγή σε λυκοπένιο. Τέλος, έρευνες έχουν καταδείξει το θετικό αντίκτυπο κατανάλωσης καρπουζιού εναντίον της υπέρτασης.

 

ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑΣ

Ποιες είναι οι ανάγκες της καρπουζιάς σε νερό?

Το καρπούζι αποτελεί καλλιέργεια με σημαντικές απαιτήσεις σε νερό, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο για την συνολική παραγωγή έχει η ποιότητα του νερού άρδευσης. Η συχνότητα αλλά και η ποσότητα νερού άρδευσης εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται τα φυτά της καρπουζιάς, την εποχή, την ηλιοφάνεια και τον τύπο του εδάφους. Τα φυτά απαιτούν ικανοποιητικά επίπεδα εδαφικής υγρασίας τόσο κατά την περίοδο βλάστησης όσο και την περίοδο ανάπτυξης του καρπού καθώς λόγω της εκτεταμένης φυλλικής επιφάνειας που έχουν ως είδος που ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών, χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό απώλειας νερού λόγω διαπνοής.

Είναι σημαντικό η άρδευση να πραγματοποιείται με προσοχή ώστε να παρέχονται οι αναγκαίες ποσότητες νερού αποφεύγοντας το υπερβολικό πότισμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μυκητολογικές ασθένειες. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη του νερού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την φωτοσύνθεση και τον μεταβολισμό των φυτών και ενδέχεται να προκαλέσει μάρανση και ξήρανση κορυφής. Τέλος άφθονο νερό ή απότομο πότισμα μετά από διακοπή νερού κατά το στάδιο της ωρίμανσης μπορεί να προκαλέσει σχίσιμο του καρπού.

Συνεπώς η άρδευση της καρπουζιάς είναι προτιμότερο να γίνεται με συχνά και ελαφρά ποτίσματα.

Ποιο είναι το πλέον ενδεδειγμένο από τα συστήματα άρδευσης που εφαρμόζονται στην καλλιέργεια της καρπουζιάς?

Η άρδευση με σταγόνες θεωρείται το πιο ενδεδειγμένο σύστημα, καθώς συντελεί σημαντικά και στην οικονομία του νερού, ενισχύοντας έτσι την συνολική προσπάθεια για εξοικονόμηση του.

Η Palaplast διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποδοτικού συστήματος στάγδην άρδευσης για την καλλιέργεια του καρπουζιού: