ΑΡΑΚΑΣ
Ο αρακάς (Pisum sativum) είναι ένα μονοετές ψυχανθές που ευδοκιμεί σε ψυχρά κλίματα χωρίς έντονους παγετούς. Η σπορά γίνεται είτε το φθινόπωρο είτε την άνοιξη, ανάλογα με την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχουν αναρριχώμενες, ημιαναρριχώμενες και νάνες ποικιλίες, οι οποίες διαφοροποιούνται ως προς το ύψος και τον τρόπο ανάπτυξης.
Καλλιέργεια αρακά:
- Σπορά
Ο αρακάς προτιμάει εδάφη που δεν είναι πετρώδη και βραχώδη με καλή στράγγιση και με PH από 5,8 έως 6,8 , η σπορά του αρακά, σε εντατικής μορφής καλλιέργεια γίνεται με μεγάλες σπαρτικές (γραμμική καλλιέργεια), ενώ σε μικρότερης κλίμακας μπορεί να γίνει με το χέρι, αρκεί να έχει γίνει σωστή προετοιμασία εδάφους. Το βάθος σποράς εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους, σε ελαφριά εδάφη η σπορά γίνεται σε 3 εκατοστά βάθος περίπου, ενώ σε πιο βαριά εδάφη στα 2 εκατοστά. Η σπορά γίνεται σε μονές ή διπλές γραμμές φύτευσης. Οι αποστάσεις των γραμμών καθορίζονται ως συνήθως από την ποικιλία.
Για νάνες ποικιλίες μπορεί να είναι (σε μονές γραμμές) 60-70 εκατοστά γραμμή από γραμμή και φυτό από φυτό 8-10 εκατοστά, ενώ στις διπλές είναι ίδια η απόσταση γραμμών, αλλά μεταξύ των 2 κοντινών γραμμών τα 20 εκατοστά περίπου. Σε ημιαναρριχώμενες & αναρριχώμενες ποικιλίες το πλάτος μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα σχεδόν.
Ο αριθμός φυτών που έχουμε ανά στρέμμα σε νάνες ποικιλίες για μονές γραμμές ανέρχεται περίπου στα 14500 με 16500 φυτά, ενώ στις διπλές στα 22000 με 25000 φυτά.
Ιδανικές συνθήκες βλάστησης των σπόρων είναι πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές 14-18 βαθμούς), σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες (κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου) η βλάστηση επιβραδύνεται έως και για ένα μήνα από την σπορά, ενώ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 15 βαθμούς Κελσίου, η βλάστηση μπορεί να επιτευχθεί σε 10-14 ημέρες από την σπορά.
- Ανάπτυξη φυτού
Ο αρακάς αντέχει σε παγωνιές λίγο κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω των -5 βαθμών έχουμε αρκετά σημαντική μείωση, στην ανάπτυξη του φυτού. Σε αντίθετη περίπτωση, η αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος (27-28 βαθμούς Κελσίου) δημιουργεί πρόβλημα στην επικονίαση των ανθέων και με συνάρτηση αυξημένης υγρασίας έχουμε την δημιουργία ασθενειών.
Καλλιεργητικές απαιτήσεις αρακά
Λίπανση
Για την σωστή λίπανση του αρακά θα πρέπει πρώτα να έχουμε κάνει εδαφολογική ανάλυση, για να προσδιοριστούν σωστά οι απαιτούμενες ανάγκες σε στοιχεία, με γνώμονα εφόσον είναι εφικτό την μείωση κόστους σε λίπανση της καλλιέργειας.
Ο αρακάς ως ψυχανθές φυτό δεσμεύει άζωτο από την ατμόσφαιρα, οπότε οι ανάγκες σε αυτό το στοιχείο ως συνήθως καλύπτονται. Επίσης κατά το στάδιο της σποράς ή και πριν από αυτήν μπορεί να γίνει προσθήκη φωσφόρου και καλίου εφόσον απαιτείται
Φυτοπροστασία
Ο αρακάς όπως και τα περισσότερα φυτά προσβάλετε από διάφορες ασθένειες. Η αντιμετώπισης τους θα πρέπει να γίνεται στον σωστό χρόνο και πάντα με την σωστή καθοδήγηση από έμπειρους γεωπόνους, με την χρήση κατάλληλων φυτοφαρμάκων. Τον αρακά μπορούν να τον προσβάλλουν διάφορα έντομα όπως: Αφίδες, τετράνυχος, και νηματώδεις, καθώς και διάφοροι μύκητες, όπως: Περονόσπορος, βοτρύτης, σκληρωτίνια, σκωρίαση, ανθράκωση και ωίδιο
Άρδευση
Ο αρακάς είναι ένα φυτό με αρκετά ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα, όπου αν καλλιεργηθεί σε περιοχές με ικανές βροχοπτώσεις ίσως οι απαιτήσεις σε άρδευση να είναι ελάχιστες. Ωστόσο ο αρακάς είναι και αυτός ένα φυτό που έχει απαιτήσεις σε νερό, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες και τον τύπο εδάφους που καλλιεργείται. Το πιο κρίσιμο στάδιο σε απαιτήσεις νερού, είναι κατά την περίοδο της άνθησης έως την πτώση των πετάλων και την αύξηση του καρπού. Η σωστή εφαρμογή της διαχείρισης του νερού σε αυτό το στάδιο, είναι το κλειδί της επιτυχίας, για μία καλή απόδοση σε παραγωγή. Η σωστότερη μέθοδος που ενδείκνυται σε αυτήν την περίπτωση, είναι η άρδευση με σταγόνα ή με καταιονισμό.
Πότισμα με σταγόνα: Η στάγδην άρδευση συνίσταται κατά κόρον ως προς την άρδευση του αρακά. Η σπατάλη νερού ελαχιστοποιείται καθώς μειώνεται η εξάτμιση και η απορροή. Έτσι η ποσότητα του νερού ελέγχεται επακριβώς. Ταυτόχρονα διασφαλίζεται η σωστή ποσότητα υγρασίας του αρακά, χωρίς να βρέχεται το έδαφος.
Πότισμα με καταιονισμό: Οι μιροεκτοξευτήρες ρυθμίζονται ούτως ώστε να παρέχουν ομοιόμορφη κάλυψη για να λαμβάνει κάθε φυτό επαρκές νερό. Επιβάλλεται η αποφυγή της υπερβολικής διαβροχής του φυλλώματος ούτως ώστε να μην αρρωστήσει το φυτό.
Η Palaplast διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποδοτικού συστήματος στάγδην άρδευσης και άρδευσης με μικροεκτοξευτήρες για την καλλιέργεια του αρακά.
Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους άρδευσης μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την απόδοση του αρακά, εξοικονομώντας νερό και μειώνοντας το συνολικό κόστος. Η απόδοση του νερού, ο έλεγχος ακριβείας της παροχής και του ρυθμού ροής του, η εξοικονόμηση του κόστους, η αξιοπιστία και η ανθεκτικότητα καθώς και η υψηλής ποιότητας προϊόντων άρδευσης που αντέχουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και παρέχουν μακροχρόνια απόδοση είναι συνώνυμα της εταιρίας μας :
- Σωλήνες Άρδευσης AGROPAL HDPE 80 και LDPE
- Αυτορυθμιζόμενοι Σταλακτηφόροι Σωλήνες: (Paladrip – Palaplast, Paladrip-XL – Palaplast, Paladrip-Slim – Palaplast)
- Εξαρτήματα Σταλακτηφόρου Σωλήνα
- Σταλάκτες / Μικροεκτοξευτήρες
- Σέλες / Φίλτρα