ΤΟ ΝΕΡΟ

22 Μαρτίου 2018

Το Νερό, ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά πάνω στη γη, που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη ζωής σε όλα τα μέρη της γης.

Το 95% της ποσότητας του νερού της γης είναι δεσμευμένο χημικά μέσα στα πετρώματα σαν απόρροια να μην προσφέρεται ούτε η δυνατότητα αξιοποίησης του αλλά ούτε και η συμμετοχή του στον υδρολογικό κύκλο.

Από το υπόλοιπο 5% που υπολείπεται, το 97% είναι αλμυρό και βρίσκεται σε ωκεανούς και θάλασσες, ενώ το υπόλοιπο 3% κατανέμεται:

  • το 2,37% σε πολικούς πάγους και παγετώνες
  • το 0,6% σε υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες μεγάλου βάθους, που δεν είναι αξιοποιήσιμοι
  • και τέλος το 0,03% σε ποτάμια, λίμνες, υπόγεια νερά μικρού βάθους και άλλες μορφές, προς αξιοποίηση.

Αυτό το 0,03% ποσοστό νερού που απομένει, διαμερίζεται:

  • το μεγαλύτερο ποσοστό στην άρδευση γεωργικών εκτάσεων και καλλιέργειας
  • στην βιομηχανία-κτηνοτροφία
  • και ένα πολύ μικρό ποσοστό για πόσιμη χρήση.

Καθημερινά, γίνεται λόγος για φαινόμενα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι καταστροφικές συνέπειες του, για πλημμύρες, καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν σαν επακόλουθο την εμφάνιση προβλημάτων με τα διαθέσιμα αποθέματα νερού.

Για τους λόγους αυτούς,  είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα και να προχωρήσουμε σε δράσεις που θα έχουν σαν στόχο την  ενίσχυση της προστασίας του φυσικού πλούτου.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές περιοχές της Ελλάδος επιλέγουν να αλλάξουν το είδος καλλιέργειας για να επιτύχουν περιορισμό της κατανάλωσης ποσοτήτων νερών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στη Θεσσαλία που επιλέγουν να μετατρέψουν τις καλλιέργειες βαμβακιού σε καλλιέργειες παραγωγής αμυγδάλου, που απαιτούν λιγότερες ποσότητες νερού.

Επιπλέον, για την εξασφάλιση μίας αποτελεσματικής διαχείρισης του νερού στην άρδευση, έχουν θεσμοθετηθεί και περιβαλλοντικοί νόμοι οι οποίοι:

  1. απαγορεύουν την κατασκευή γεωτρήσεων σε περιοχές που υπάρχουν επιφανειακά ή δίκτυα υπό πίεση, εκτός αν το νερό της γεώτρησης είναι για παγοπροστασία.
  2. επιβάλλουν την τοποθέτηση μετρητών παροχής νερού σε κάθε γεώτρηση για τον έλεγχο της κατανάλωσης.

Όλα τα παραπάνω συντελούν έως ένα βαθμό στην δημιουργία των προϋποθέσεων σωστής διαχείρισης νερού. Ωστόσο για να συνεισφέρουμε στην εξέλιξη της Πράσινης Ανάπτυξης είναι σημαντικό να αναπτύσσονται εφαρμογές για την αειφόρο χρήση του νερού.

Στο τμήμα τεχνικής υποστήριξης της Palaplast ΑΕ παρέχουμε υπηρεσίες στο επίπεδο εκπόνησης μιας αρδευτικής μελέτης, και παράλληλα δίνουμε έμφαση στην παροχή υποστήριξης στον γεωργό, τόσο πριν όσο και μετά την αγορά των προϊόντων, με απώτερο σκοπό την δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης αλλά και την εξεύρεση αρδευτικών λύσεων που θα στοχεύον στη καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού.

Το Νερό αποδεδειγμένα υπάρχει εδώ και περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Κατά την διάρκεια των χρόνων όμως, η χρήση του από την ανθρώπινη δραστηριότητα τείνει να το εξαλείψει τελείως, είναι αναγκαία λοιπόν η κατανόηση ότι κάθε σταγόνα νερού είναι ουσιαστική και πολύτιμη!