ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΦΥΤΑ

16 Ιουλίου 2021

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΦΥΤΑ Palaplast

 

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΦΥΤΑ : Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τα φυτά μας στις υψηλές θερμοκρασίες

 

Έχοντας μπει πλέον στον Ιούλιο, στην καρδιά του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες, ο καύσωνας, οι ζεστοί άνεμοι καθώς και η πολύωρη έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία είναι συχνό φαινόμενο και μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στα φυτά και στα λουλούδια μας. Ο ήλιος είναι απαραίτητο συστατικό της φωτοσύνθεσης, και ενώ συντελεί στην ωρίμανση και την συγκομιδή πολλών φρούτων και λαχανικών, μπορεί εντούτοις να προκαλέσει ζημιές, όταν αυτά εκτίθενται σε υπερβολικό βαθμό όπως συμβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπάρχουν αρκετά θερμόφιλα είδη φυτών, όπως κάκτοι και παχύφυτα – αντιπροσωπευτικά της βλάστησης των ερήμων – που διαθέτουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά ώστε να μπορούν να αντέξουν στην καταπόνηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Ορισμένα από αυτά, αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι και 60⁰C, ενώ για βραχυχρόνια έκθεση αντέχουν και μέχρι τους 70⁰C. Επίσης, τα φυτά διαθέτουν κατάλληλους μηχανισμούς που τα επιτρέπουν να εγκλιματίζονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες καθώς οι εποχές αλλάζουν. Για αυτό το λόγο, πολύ πρώιμα κύματα καύσωνα μπορούν να επιφέρουν και τις πιο σημαντικές βλάβες σε αυτά, όταν δηλαδή τα φυτά δεν είναι ακόμη προετοιμασμένα.

Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα από υψηλές θερμοκρασίες είναι :

Μαρασμός των φυτών – γενικότερη εικόνα καχεξίας (λόγω της απώλειας της υγρασίας από το φυτό).
Κιτρινίσματα φύλλων (συνήθως πρώτα τα κάτω φύλλα, τα οποία στη συνέχεια παίρνουν καφετί χρώμα).
Εγκαύματα σε φύλλα και καρπούς των φυτών, κυρίως μετά από μεσημεριανό πότισμα, όταν έχουν πέσει σταγόνες νερού πάνω τους. Τα εγκαύματα εμφανίζονται ως λευκές κηλιδώσεις πάνω τους.
Πτώση μέρους των φύλλων, ανθέων και των καρπών τους (μηχανισμός οικονομίας νερού των φυτών, ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους).

Τέλος αξίζει να σημειωθεί η παρουσία πολλών εντόμων και ασθενειών την περίοδο του καλοκαιριού, που παρασιτούν στα ήδη ταλαιπωρημένα φυτά.

 

Τρόποι αντιμετώπισης

Για να διατηρήσουμε τα φυτά μας υγιή και γεμάτα ζωντάνια απέναντι στις αντίξοες συνθήκες ζέστης, ηλιακής ακτινοβολίας και πολύ υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, θα χρειαστεί να προβούμε σε ορισμένες ενέργειες, όπως είναι το σωστό πότισμα. Ίσως το πιο σημαντικό βήμα απέναντι σε συνθήκες καύσωνα να είναι το σωστό πότισμα. Αυτό θα πρέπει να γίνεται ιδανικά νωρίς το πρωί (ώστε να διαθέτει το φυτό την απαιτούμενη υγρασία να ανταπεξέλθει στις δύσκολες θερμές ώρες) ή αργά το σούρουπο. Αποφεύγουμε να ποτίσουμε μεσημεριανές ώρες, καθώς η υψηλή υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία θα δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη πολλών μυκήτων. Επίσης, αν πέσουν σταγόνες νερού σε φύλλα ή καρπούς, μπορεί εύκολα να δημιουργήσουν ηλιακά εγκαύματα εκείνες τις ώρες. Καλό είναι να ποτίζουμε με μικρό όγκο νερού σε συχνά διαστήματα (ίσως και καθημερινά), καθώς και οι συνθήκες υπερβολικής υγρασίας μπορεί να προκαλέσουν σαπίσματα στη ρίζα των φυτών, πτώση φύλλων και ανθέων καθώς και να ευνοήσουν την ανάπτυξη ασθενειών και μυκήτων.

κάυσωνας και φυτά

Για το σωστό πότισμα των φυτών μας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, είτε πρόκειται για μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι είτε ολόκληρο κήπο ή χωράφι, η χρήση αυτόματου συστήματος ποτίσματος αποτελεί τον πιο πρακτικό τρόπο για να έχουμε πλήρη έλεγχο στην συχνότητα και την ποσότητα νερού που παρέχουμε. Τα πλεονεκτήματα του αυτόματου συστήματος ποτίσματος είναι πολλαπλά, και ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν τα εξής :

1. Ποτίζουμε με την κατάλληλη ποσότητα νερού, κάνοντας σημαντική εξοικονόμηση του πολύτιμου αυτού αγαθού, αλλά και οικονομία.
2. Ποτίζουμε τα φυτά σε επιλεγμένα σημεία, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών όταν το πότισμα γίνεται πάνω σε αυτά, ενώ επιτυγχάνεται και περιορισμένη ανάπτυξη ζιζανίων γύρω τους.
3. Εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο και μπορούμε να τον διαθέσουμε σε άλλες καλλιεργητικές εργασίες, και φυσικά είναι δυνατή η απρόσκοπτη παροχή νερού στα φυτά όταν απουσιάζουμε.

Η Palaplast διαθέτει μία ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως : σωλήνες άρδευσης LDPE, σταλακτηφόρους σωλήνες, προγραμματιστές βρύσης, μπαταρίας & ρεύματος, εξαρτήματα φις, εξαρτήματα σταλακτηφόρου κ.α, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποδοτικού αυτόματου συστήματος ποτίσματος από την πιο απλή του μορφή σε ένα μπαλκόνι με γλάστρες μέχρι και την πιο σύνθετη στο παραγωγικό χωράφι.

Επιπλέον ενισχυτικό ρόλο στην προσπάθεια για την προστασία φυτών και καλλιεργειών κατά την διάρκεια του καύσωνα έχουν ενέργειες όπως : η σκίαση των φυτών, η αποφυγή λιπάνσεων (ιδιαίτερα με αμμωνιακά λιπάσματα ή κοπριά που επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά), το σωστό κλάδεμα και φροντίδα τους (για βελτίωση του αερισμού), ο ψεκασμός του φυλλώματος με χρήση οικολογικών σκευασμάτων (όπως καολίνης ή ζεόλιθου), η εδαφοκάλυψη (με υλικά όπως βότσαλα, φλοιό πεύκου κ.α), η διαβροχή των φύλλων (για φυτά εσωτερικού χώρου), η χρήση ανθοκομικού περλίτη κ.α.

Στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής είναι αναγκαίο ωστόσο να αξιοποιείται με προσοχή.