ΚΥΔΩΝΙΑ

15 Νοεμβρίου 2021

κυδωνιά Palaplast blog

 

ΚΥΔΩΝΙΑ

Επιστημονική ονομασία: Κυδωνέα η προμήκης, λατινικά Cydonia oblonga της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae).
    • Η κυδωνιά αναφέρεται ως «Χρυσό Μήλο» στα βιβλικά κείμενα, ενώ στην αρχαία Ελλάδα χαριζόταν την ημέρα του γάμου ως σύμβολο γονιμότητας. Επίσης αναφέρεται στα κείμενα της Οδύσσειας του Ομήρου ως καλλωπιστικό δέντρο, ενώ και στους ρωμαϊκούς χρόνους ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (Ρωμαίος συγγραφέας, φυσιοδίφης και φυσικός φιλόσοφος) εξύμνησε στα κείμενα του τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.
    • Η κυδωνιά κατάγεται από την δυτική Ασία, με κέντρο προέλευσης την περιοχή γύρω από τον Καύκασο (περιοχές Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, νοτιοδυτικής Ρωσίας και Τουρκμενιστάν). Εκεί φέρει μακρά καλλιεργητική ιστορία καθώς η καλλιέργεια της στην περιοχή της Μεσοποταμίας (σημερινού Ιράκ) προηγήθηκε της καλλιέργειας του μήλου. Από εκεί εξαπλώθηκε στις χώρες που συνορεύουν με τα βουνά των Ιμαλάϊων προς τα Ανατολικά, και μέσω Ευρώπης προς τη Δύση.
    • Παγκοσμίως η παραγωγή σε κυδώνια σύμφωνα με τον FAO άγγιξε το 2017 τους 692.262 τόνους. Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα, ενώ μαζί με την Κίνα είχαν το 41% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθούν χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν (περίπου 15%), το Ιράν (περίπου 11%), το Μαρόκο (περίπου 6,6%), το Αζερμπαϊτζάν (περίπου 4,3%).
    • Έχει σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς οι καρποί της είναι πλούσιοι σε πηκτίνη (διαλυτή φυτική ίνα με αντιδιαβητική δράση), αιθέρια έλαια, υψηλό ποσοστό βιταμίνης C καθώς και πολλών ιχνοστοιχείων όπως Na, K, Ca, Fe, Cu, Zn και άλλων. Επίσης έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην πεπτική λειτουργία. Το ξύλο από τον κορμό της κυδωνιάς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και χρησιμοποιείται στην ξυλογλυπτική, ενώ ευρεία είναι και η χρήση των φυτών της κυδωνιάς ως υποκείμενα για νάνα φυτά αχλαδιάς.
    • Η κυδωνιά είναι μικρό φυλλοβόλο δέντρο , που φθάνει σε ύψος τα 8 μέτρα, με μέσο ύψος τα 3 – 4 μέτρα. Είναι δέντρο των εύκρατων περιοχών και στις πιο ζεστές περιοχές παράγει καρπούς καλύτερης ποιότητας. Οι ανάγκες που έχει σε ψύχος, απαραίτητες για τη φυσιολογική διακοπή του λήθαργου των οφθαλμών της, είναι μικρές (200 – 500 ώρες ψύχους κάτω από 7⁰C), ενώ μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες του χειμώνα μέχρι τους -27⁰C.
    • Η κυδωνιά μπορεί να καλλιεργηθεί σε μία μεγάλη ποικιλία εδαφών με καλή στράγγιση, με προτίμηση στα μέσης συστάσεως εδάφη με το κατάλληλο ποσοστό υγρασίας που έχει ανάγκη το φυτό το καλοκαίρι. Το ρΗ στο οποίο προσαρμόζεται καλύτερα είναι το ουδέτερο ή το ελαφρώς όξινο, ενώ δεν αποδίδει σε ασβεστούχα εδάφη. Τα φυτά της κυδωνιάς θα πρέπει να είναι προφυλαγμένα από τους ισχυρούς ανέμους του χειμώνα και δεν αναπτύσσονται καλά σε χωράφια χωρίς μεγάλη ηλιοφάνεια. Τέλος, η κυδωνιά μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές με υψόμετρο μέχρι 900 μέτρα.

 

ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΥΔΩΝΙΑΣ Palaplast blog quince treequince tree Palaplast blog Κυδωνιά

ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

Η κυδωνιά συγκριτικά με τα υπόλοιπα γιγαρτόκαρπα (μηλιά και αχλαδιά) χρειάζεται πιο συχνά ποτίσματα με μικρότερες ποσότητες νερού, ενώ για να δώσει ικανοποιητική παραγωγή θα πρέπει να ποτίζεται ώστε να μη της λείψει το νερό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.  Έτσι το πότισμα της κυδωνιάς είναι απαραίτητο κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ώστε να αυξηθεί η βλάστηση και η παραγωγή των δέντρων, καθώς και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ώστε να βοηθηθεί η διαφοροποίηση των οφθαλμών και να αυξηθεί το μέγεθος των καρπών. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στην παρεχόμενη ποσότητα νερού, καθώς υψηλά ποσοστά υγρασίας ευνοούν την έντονη εμφάνιση της ασθένειας «Βακτηριακό κάψιμο» που προκαλείται από το βακτήριο Erwinia amylovora και μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστρεπτική στα δέντρα.

Στην πάροδο των ετών διάφορες μέθοδοι άρδευσης έχουν χρησιμοποιηθεί, με επικρατέστερες τα τελευταία χρόνια την στάγδην άρδευση και την άρδευση με τεχνητή βροχή (με χρήση μικροεκτοξευτήρων).

Η Palaplast διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποδοτικού συστήματος στάγδην άρδευσης και τεχνητής βροχής: