ΜΠΡΟΚΟΛΟ
- Επιστημονική ονομασία: Κράμβη η λαχανώδης ποικ. η ιταλική (Brassica oleracea var. italica), της οικογένειας των Κραμβοειδών (Brassicaceae), καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό.
- Το μπρόκολο έχει καταγωγή από την Ιταλία, όπου οφείλει και την ονομασία του, προερχόμενο από το άγριο λάχανο με συνεχή φυσική εξέλιξη όσον αφορά τις ταξιανθίες του φυτού εδώ και περίπου 2.000 χρόνια.
- Παγκοσμίως η παραγωγή του μπρόκολου σύμφωνα με τον FAO (συγκεντρωτικά μαζί με του κουνουπιδιού) άγγιξε το 2019 τους 26,9 εκατομμύρια τόνους, με την Κίνα (1η) και την Ινδία (2η) να κατέχουν μαζί σχεδόν το 73% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθούν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ισπανία και το Μεξικό με σημαντικά μικρότερες παραγωγές.
- Το ωμό μπρόκολο αποτελείται από νερό (ποσοστό 89%), υδατάνθρακες (ποσοστό 7%), πρωτεΐνη (3%) και αμελητέο ποσοστό λιπών. Αποτελεί μία πλούσια πηγή φυτικών ινών (περίπου το 20% της απαιτούμενης ημερήσιας δόσης) καθώς και πολλών βιταμινών, μερικών σε πολύ υψηλά ποσοστά, όπως βιταμίνη C σε ποσοστό 107% της απαιτούμενης ημερήσιας δόσης, βιταμίνη Κ (97%) και βιταμίνη Β (19%). Επίσης στο μπρόκολο περιέχεται η ουσία γλυκοραφανίνη, η οποία στον ανθρώπινο οργανισμό με την βοήθεια ενός ενζύμου, διασπάται σε δραστική ένωση με αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση. Τέλος, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και σελήνιο ενώ περιέχει και το καροτινοειδές λουτεΐνη.
- Το μπρόκολο ουσιαστικά καλλιεργείται για τις ανθοκεφαλές του, καθώς αυτό το μέρος του φυτού και για όσο είναι ανώριμο είναι φαγώσιμο και πλούσιο σε ωφέλιμα συστατικά. Μπορεί να φυτευτεί σε 2 περιόδους, άνοιξη (για τις ψυχρές περιοχές) και φθινόπωρο (για τις θερμές περιοχές), ενώ για την πλειοψηφία των εμπορικών ποικιλιών του η συγκομιδή γίνεται από 60 έως 110 ημέρες μετά τη μεταφύτευση. Γενικά αποτελεί ένα λαχανικό ψυχρής περιόδου, καθώς σε θερμοκρασίες άνω των 20°C το φυτό αρχίζει να σχηματίζει φυλλώδεις ανθοκεφαλές, ενώ θερμοκρασίες άνω των 26°C εντείνουν την άνθιση των κεφαλών, μειώνοντας έτσι την ποιότητα και την εμπορική τους αξία.
ΑΡΔΕΥΣΗ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ
- Γενικότερα δεν αντέχει την ξηρασία, και υπό συνθήκες έλλειψης νερού η ποιότητα του τελικού προϊόντος υποβαθμίζεται σημαντικά, για αυτό το λόγο και η άρδευση συνεχίζεται (αναλόγως και των συνθηκών) ακόμα και κατά την διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο η υπερβολική ποσότητα νερού στις ρίζες μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτική κατάρρευση των φυτών ακόμα και μέσα σε 2-3 ημέρες, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες απόδοσης.
- Κρίσιμες περίοδοι για την άρδευση του μπρόκολου είναι κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου (βλάστηση των σπόρων) καθώς και κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των κεφαλών. Γενικά συνίσταται η παροχή μικρών ποσοτήτων νερού τα πρώτα στάδια με σταδιακή αύξηση, καθώς αναπτύσσεται το φυτό. Σε κάθε περίπτωση, οι απαιτήσεις σε νερό μπορεί να διαφέρουν αναλόγως των καιρικών και εδαφικών συνθηκών, ενώ ακόμα και οι ποικιλίες μπρόκολου μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε νερό.
- Το πιο συνηθισμένο σύστημα άρδευσης στην καλλιέργεια μπρόκολου είναι η στάγδην άρδευση, όμως μπορούν υπό κατάλληλες συνθήκες να χρησιμοποιηθούν και εκτοξευτήρες.
Η Palaplast διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποδοτικού συστήματος άρδευσης για την καλλιέργεια του μπρόκολου:
- Αυτορυθμιζόμενοι Σταλακτηφόροι Σωλήνες, Σταλακτηφόροι Σωλήνες (Paladrip – Palaplast, Paladrip-XL – Palaplast, Paladrip-Slim – Palaplast)
- Εξαρτήματα Σταλακτηφόρου Σωλήνα
- Σταλακτηφόρος Ταινία
- Εξαρτήματα Σταλακτηφόρου Ταινίας
- Φίλτρα
ενώ στην περίπτωση που επιλεγεί η άρδευση με την χρήση μικροεκτοξευτήρων:
- Μικροεκτοξευτήρες Ωμέγα (Τζετ, C Τζετ, Σιλικόνης SL Τζετ)
- PVC Φ12 Σωληνάκι (κομπλέ)
- Λόγχη
ή στην περίπτωση που επιλεγεί η άρδευση με την χρήση κρουστικών εκτοξευτήρων:
- Εκτοξευτήρες (1/2”) [APOLLON SUPER, AKTOR, PEGASUS SUPER, IKAROS SUPER]
- Εκτοξευτήρες (1”) [ERMIS, ATLAS, TITAN]
- Ορθοστάτες
- Λόγχη για μπεκ (1/2”)