ΚΟΛΟΚΥΘΑ

31 Οκτωβρίου 2022

ΚΟΛΟΚΥΘΑ halloween

 

ΚΟΛΟΚΥΘΑ

 

  • Η κολοκύθα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γιορτή του Halloween, που γιορτάζεται κυρίως σε ΗΠΑ αλλά και σε πολλές χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η κολοκύθα σκαλίζεται σε διακοσμητικά φανάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως το έθιμο αυτό ξεκίνησε από την Ιρλανδία, όπου παραδοσιακά το σκάλισμα γινόταν σε γογγύλια ή κτηνοτροφικά τεύτλα και αφορούσε το μυθικό ήρωα “Stingy Jack O’Lantern” που συνδέεται με την παραμονή του εορτασμού του Halloween.
  • Ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae), το γένος Κολοκύνθη (Cucurbita) με επιστημονική ονομασία: Cucurbita maxima – Κολοκύνθη η μεγίστη ή Κολοκύνθη η μείζων.
  • Η κολοκύθα κατάγεται από τα νοτιότερα τμήματα των ΗΠΑ και κυρίως το Μεξικό, όπου έχουν εντοπιστεί υπολείμματα που χρονολογούνται μεταξύ 7.000 και 5.500 π.Χ.
  • Η ωμή κολοκύθα έχει πολύ χαμηλό θερμιδικό δείκτη, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν μόλις 26 θερμίδες, ενώ αποτελεί και μια πολύ καλή πηγή της βιταμίνης Α και της προβιταμίνης Α – βήτα καροτένιο. Έχει μέτρια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ενώ δεν περιέχει άλλα θρεπτικά συστατικά σε σημαντικές ποσότητες. Η κολοκύθα αποτελείται από 92% νερό, 6.5% υδατάνθρακες, 1% πρωτεΐνη και 0.1% λίπος.
  • Η κολοκύθα έχει ετήσιο κύκλο ανάπτυξης, με τους σπόρους της κολοκύθας να φυτεύονται αρχές άνοιξης, ώστε να μπορούν να συγκομιστούν την περίοδο του Φθινοπώρου. Το ιδανικό κλίμα για την σωστή ανάπτυξη των φυτών κολοκύθας είναι το ήπιο, με θερμοκρασίες κοντά στους 20°C, ενώ δεν αντέχουν το ψύχος καθώς και θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από 30°C. Προτιμά τα βαθιά εδάφη με καλή αποστράγγιση, πλούσια σε οργανική ουσία. Χρειάζεται αρκετές λιπάνσεις καθώς έχει ανάγκη από θρεπτικά στοιχεία και κυρίως από κάλιο, που επιτρέπει στους καρπούς να ωριμάσουν καλύτερα και να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
  • Παγκοσμίως η παραγωγή της κολοκύθας για το 2020 σύμφωνα με τον FAO άγγιξε τους 28 εκατομμύρια τόνους, με την Κίνα (1η – 7,4 εκατ.) και την Ινδία (2η – 5,1 εκατ.) να κατέχουν μαζί σχεδόν το 45% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθούν χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με παραγωγές κοντά στο 1 εκατ. τόνους και ακολουθεί η Ισπανία και άλλες με χαμηλότερες.

ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

  • Οι κολοκύθες έχουν υψηλές απαιτήσεις σε νερό, ιδίως κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης γι αυτό και η άρδευση στην καλλιέργεια της κολοκύθας είναι απαραίτητη. Η χρήση ενός συστήματος στάγδην άρδευσης περιορίζει επίσης το φαινόμενο της έκπλυσης των θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος. Επιπλέον επιτρέπει την ταυτόχρονη χρήση λίπανσης για αύξηση της απαιτούμενης ποσότητας καλίου, ενώ είναι δυνατή και η χρήση υλικών εδαφοκάλυψης για μείωση των ζιζανίων στον αγρό αλλά και αποφυγή άμεσης επαφής των καρπών με το έδαφος.

Η Palaplast διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποδοτικού συστήματος στάγδην άρδευσης για την καλλιέργεια της κολοκύθας: