Ροδιά

18 Φεβρουαρίου 2021

Ροδιά

ΡΟΔΙΑ  (Punica granatum L., Οικ. Punicaceae)

Η Ροδιά είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά καλλιεργούμενα οπωροφόρα δένδρα με σημαντική θέση από αρχαιοτάτων χρόνων στην καθημερινή διατροφή και τις προσπάθειες των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες. Η ονομασία της προέρχεται από τη λατινική λέξη «pomum» που σημαίνει μήλο και «granatum» που σημαίνει «με σπόρους», ενώ στην ελληνική μυθολογία ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη γονιμότητα, την ευημερία και την ευκαρπία.

Χαρακτηρίζεται και ως «κόκκινος θησαυρός», πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ταννίνες, ανθοκυανίνες) και αντιφλεγμονώδη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα (υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο), βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, περιέχει συστατικά (ελλαγικό οξύ, πουνικαλαγίνες) που ενισχύουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στην ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας, και τέλος συμβάλλει στην καλή υγεία και προστασία του δέρματος έχοντας και αντιγηραντική δράση.

Σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό παγκόσμιας παραγωγής και καλλιεργούμενων εκτάσεων ανήκει κατά σειρά σε πέντε χώρες (Ινδία, Ιράν, Κίνα, Τουρκία και ΗΠΑ), ενώ παράλληλα χώρες με μικρότερη παραγωγή όπως η Ισπανία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη δημιουργία νέων ποικιλιών, στο μάρκετινγκ αλλά και τις εξαγωγές. Στην Ελλάδα παρατηρείται η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της καλλιέργειας της ροδιάς, που οφείλεται ως επί το πλείστο στις πρωτοβουλίες ιδιωτικών εταιριών ή ομάδων παραγωγών που προωθούν την καλλιέργεια με όρους συμβολαιακής γεωργίας, με σκοπό κυρίως την παραγωγή και διάθεση χυμού ροδιάς.

pomegranateH Ροδιά γίνεται θάμνος ή μικρό δέντρο (ύψος 4 έως 5 μ.), μπορεί όμως να φτάσει και το ύψος των 9 μ. Ιδανικές κλιματικές συνθήκες προσφέρουν οι περιοχές με ζεστά και μακρά καλοκαίρια (μέγιστη θερμοκρασία 38⁰C), ήπιο χειμώνα, όπου η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω των -11⁰C, και απουσία βροχών κατά το στάδιο ωρίμανσης των καρπών. Αν και έχει αυξημένη προσαρμοστικότητα σε ποικίλα περιβάλλοντα, επηρεάζεται η ανάπτυξη του δένδρου, η ανθοφορία, η καρποφορία και τελικά η ποιότητα των καρπών. Επίσης η ροδιά προσαρμόζεται σε σχετικά ευρεία κλίμακα εδαφών, με την καλύτερη ανάπτυξη σε βαθιά αργιλώδη εδάφη, με άριστο pH μεταξύ 5,5 – 7,0. Μπορεί να αντέξει μικρές περιόδους με κακή στράγγιση, ωστόσο προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη, καθώς μακρές περίοδοι με υπερβολική υγρασία μειώνουν τις αποδόσεις και την ποιότητα των καρπών. Αναφορικά με την εγκατάσταση των φυτών, οι αποστάσεις φύτευσης και το σχήμα διαμόρφωσης της κόμης είναι τα βασικά κριτήρια για να εξασφαλίζουν τον καλό φωτισμό και αερισμό μεταξύ και εντός της κόμης των δένδρων, τη μέγιστη απόδοση/στρέμμα και την καλή ποιότητα καρπών. Ενδεδειγμένη εποχή για την φύτευση δενδρυλλίων ροδιάς ηλικίας 2 ετών είναι στα τέλη του χειμώνα. Η ανθοφορία παρατηρείται στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Οι καρποί σχηματίζονται στην κορυφή των  κλαδιών της χρονιάς και ωριμάζουν Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Μπαίνει σε αξιόλογη καρποφορία από το 3ο – 4ο  έτος της, ενώ σε πλήρη παραγωγή φθάνει μετά το 7ο – 8ο έτος.

Η Ροδιά, γενικότερα ανθεκτική στην ξηρασία, παρόλα αυτά στον οργανωμένο οπωρώνα έχει ανάγκη από νερό τακτικά και σταθερά, από την άνθηση, το δέσιμο των καρπών και μέχρι τη συγκομιδή, ώστε να επιτευχθεί μεγάλη παραγωγή και καλή ποιότητα καρπών. Η μεγάλη διαπνοή από τα φύλλα σε περιόδους ξηρασίας θα οδηγήσει σε απορρόφηση νερού από τους καρπούς, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής ακόμα και την υποβάθμιση της ποιότητας τους. Επιπροσθέτως το σχίσιμο των καρπών μπορεί να παρατηρηθεί και αν υπάρξει άρδευση μετά από μια περίοδο ξηρασίας καθώς και σε μη αρδευόμενους οπωρώνες, όταν σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις μετά από μια μακρά περίοδο ανομβρίας. Η περίοδος άρδευσης ορίζεται από την άνθηση έως τη συγκομιδή, ενώ έπειτα χρειάζεται πολύ λίγη άρδευση. Το ρόδι συγκαταλέγεται στους μη κλιμακτηρικούς καρπούς, που δεν διαθέτουν το μηχανισμό να ωριμάζουν μετά την συγκομιδή τους από το δέντρο, γι’ αυτό οι καρποί θα πρέπει να συλλέγονται όταν έχουν ωριμάσει πλήρως για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή γεύση.

Η στάγδην άρδευση θεωρείται το πιο ενδεδειγμένο σύστημα άρδευσης, καθώς συντελεί και στην οικονομία του νερού αλλά και στην πληρέστερη διαβροχή του ριζικού συστήματος.

Η Palaplast διαθέτει μία ευρεία γκάμα προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποδοτικού συστήματος στάγδην άρδευσης :