Αβοκάντο

4 Μαΐου 2021

Αβοκάντο

 

ΑΒΟΚΑΝΤΟ

(Persea americana, Οικ.: Lauraceae)

Το αβοκάντο είναι αειθαλές δέντρο των τροπικών περιοχών του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, με κύρια χώρα παραγωγής το Μεξικό, ενώ και στην Ελλάδα υπάρχει μια αυξανόμενη δυναμική της καλλιέργειας στην Κρήτη, αλλά και γενικότερα στις ζώνες καλλιέργειας των εσπεριδοειδών.

Το αβοκάντο υποδιαιρείται σε 3 βοτανικούς τύπους. Ο τύπος του Μεξικού, που είναι ο πιο ανθεκτικός στο ψύχος. Ο τύπος της Γουατεμάλας με μικρότερη αντοχή στο ψύχος, μεγαλύτερους καρπούς και ευχάριστη γεύση. Και ο τύπος των Δυτικών Ινδιών που ευδοκιμεί σε ζεστές και υγρές συνθήκες.

 

ΚΑΡΠΟΣ και ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Οι καρποί του αβοκάντο με την ιδιαίτερη, βουτυρένια υφή και γεύση έχουν υψηλή θρεπτική αξία και τρώγονται ωμοί. Συγκομίζονται μόνο εφόσον αποκτήσουν τα επιθυμητά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την περιεκτικότητα τους σε έλαιο. Οι ώριμοι καρποί μπορούν να συντηρηθούν πάνω στο δέντρο για αρκετούς μήνες, παραμένοντας σκληροί, ενώ μαλακώνουν μόνο μετά τη συγκομιδή.

Ο καρπός του αβοκάντο μειώνει την κακή χοληστερόλη και βελτιώνει την καλή, βοηθάει στη μείωση της πίεσης αλλά και στην καταπολέμηση μορφών καρκίνου. Επιπλέον βοηθά στη ρύθμιση της υπέρτασης, στην ενδυνάμωση των οστών και η αντιοξειδωτική δράση έχει θετική επίδραση και στην όραση. Τέλος, το λάδι του καρπού του χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική και τα σπέρματά του για την παρασκευή τροφής των πουλερικών.

 

ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ και ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Το αβοκάντο είναι δέντρο μεγάλου μεγέθους, ύψους 5-15μ, ενώ κατά περιπτώσεις φτάνει και τα 20μ. Η καρποφορία του ξεκινάει από τον 3o – 6o χρόνο της ηλικίας του, μπαίνει σε πλήρη καρποφορία σε ηλικία 12 – 18 ετών, και η παραγωγική του ζωή φθάνει τα 25 – 35 χρόνια. Σε κάθε βλαστό εμφανίζονται 1 έως 2 καρποί, ενώ έχει δύο ή περισσότερες βλαστήσεις το χρόνο (άνοιξη – καλοκαίρι). Ως είδος υποτροπικό, έχει ιδιαίτερες κλιματολογικές απαιτήσεις χρειάζεται θερμό κλίμα και σχετική υγρασία 60-65%. Σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι το κατάλληλο pH του εδάφους, το χαμηλό ποσοστό ανθρακικών, η χαμηλή αλατότητα, η καλή στράγγιση του εδάφους, και η μη ύπαρξη ιστορικού εμφάνισης ασθενειών που μεταδίδονται από εδάφους. Οι αποστάσεις φύτευσης καθορίζονται από τη γονιμότητα του εδάφους, το υποκείμενο και την ποικιλία και είναι συνήθως 5μΧ6μ σε μορφή ορθογώνιου παραλληλογράμμου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τη φύτευση των νεαρών δέντρων, γιατί είναι πολύ ευαίσθητα σε ηλιακά εγκαύματα, συνεπώς κρίνεται επιβεβλημένη η προστασία του κορμού και των βραχιόνων τους με σκίαση ή βάψιμο.

Αβοκάντο άρδευση avocado irrigation Αβοκάντο άρδευση avocado irrigation

 

ΑΡΔΕΥΣΗ

Το αβοκάντο, ως είδος επιπολαιόριζο, είναι ευαίσθητο στην έλλειψη νερού αλλά και στην υπερβολική υγρασία, καθώς και στην ποιότητα του νερού άρδευσης. Κρίσιμες περίοδοι για την άρδευση των φυτών είναι : της ανθοφορίας-καρπόδεσης, του σχηματισμού και ανάπτυξης του καρπού, και η περίοδος ωρίμανσης των καρπών προκειμένου να αποφευχθεί η καρπόπτωση. Γενικά, για το πότισμα του αβοκάντο είναι σημαντικό να εφαρμόζεται ποσότητα νερού όσο πιο κοντά γίνεται στην απαιτούμενη, καθώς η εφαρμογή πολύ μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους ρυθμούς διήθησης του νερού και των θρεπτικών συστατικών σε βάθη που δεν μπορούν να απορροφηθούν από το φυτό ή να προκαλέσουν προβλήματα ασφυξίας ριζών με ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, ιδιαίτερα σε εδάφη με κακή στράγγιση.

Δύο είναι τα κύρια συστήματα άρδευσης που εφαρμόζονται στην καλλιέργεια του αβοκάντο :

  • H άρδευση με καταιονισμό, και ψεκασμό του νερού κάτω από την κόμη, η οποία δίνει καλά αποτελέσματα κυρίως σε εδάφη αμμώδη και επικλινή και έχει ευρεία εφαρμογή. Είναι σημαντικό να γίνει σωστή μελέτη της εγκατάστασης ως προς την πίεση λειτουργίας, τους εκτοξευτήρες καθώς και το χρόνο λειτουργίας για κάθε έδαφος.
  • H άρδευση με σταγόνες, θεωρείται το πιο ενδεδειγμένο σύστημα άρδευσης, καθώς συντελεί και στην οικονομία του νερού. Για τις νέες φυτείες, οι μέσες καλοκαιρινές καθημερινές αρδευτικές ανάγκες ορίζονται σε 10-20 lt/δέντρο/ημέρα τον πρώτο χρόνο της εγκατάστασης, ανεβαίνουν στα 20-40 lt/δέντρο/ημέρα το τρίτο χρόνο από την εγκατάσταση και αγγίζουν τα 50-100 lt/δέντρο/ημέρα μετά το τέταρτο έτος, ανάλογα με την ποικιλία και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες. Τα όρια των αναγκαίων ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού άρδευσης στα αναπτυγμένα δέντρα ορίζονται στα 600 – 700 mᵌ/στρέμμα/έτος.


Η Palaplast διαθέτει μία ευρεία γκάμα προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποδοτικού συστήματος άρδευσης είτε με καταιονισμό (ψεκασμός κάτω από την κόμη) είτε με σταλάκτες :