Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2022 – “Υπόγεια ύδατα – κάνοντας το αόρατο, ορατό”

22 Μαρτίου 2022

 

Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2022 – “Υπόγεια ύδατα – κάνοντας το αόρατο, ορατό”

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2022 είναι αφιερωμένη στα υπόγεια ύδατα και την σημασία τους ως μία από τις βασικές πηγές τροφοδοσίας για το νερό ύδρευσης, άρδευσης για την γεωργία, τη βιομηχανία και των συστημάτων αποχέτευσης αλλά και συνολικά διατήρησης της ισορροπίας των οικοσυστημάτων.

Τα υπόγεια ύδατα είναι οι αποθηκευμένες ποσότητες νερού στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, που τροφοδοτούν πηγές, ποτάμια, λίμνες και υγροτόπους και εν συνεχεία απορρέουν στους ωκεανούς, ενώ αναπληρώνονται από τις βροχές και τις χιονοπτώσεις που διεισδύουν στο έδαφος.

Η αύξηση του πληθυσμού και των αναγκών του σε τροφή και νερό, η έντονη αστικοποίηση και η οικονομική ανάπτυξη οδηγούν σε εξάντληση των αποθεμάτων τους ενώ και το πρόβλημα της χημικής επιμόλυνσης τους δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την άντληση και χρήση τους.

Κάνοντας μικρές αλλαγές σε συλλογικό επίπεδο στην καθημερινότητα μας και στους τρόπους που καταναλώνουμε το νερό, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να πετύχουμε για εμάς, τα οικοσυστήματα και τον πλανήτη μας.

(Με στοιχεία από: www.worldwaterday.org, www.water.org)