Φράουλα

18 Μαΐου 2022

φράουλα πότισμα φράουλας

 

ΦΡΑΟΥΛΑ

 

  • Επιστημονική ονομασία: Fragaria sp., της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae), ήταν γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων ως χαμαικέρασος (αγριοφράουλα).
  • Η εμπορική καλλιέργεια της φράουλας ξεκίνησε στην περιοχή της Βρετάνης το 1750 από την διασταύρωση τριών άγριων ποικιλιών φράουλας. Η διασταύρωση αυτών έδωσε το υβρίδιο Fragaria x anannasa Duch., το οποίο και αντικατέστησε στην εμπορική παραγωγή τη φράουλα του δάσους (Fragaria vesca), η οποία και είχε αποτελέσει το πρώτο είδος στην προσπάθεια συστηματικής καλλιέργειας στις αρχές του 17ου αιώνα.
  • Παγκοσμίως η παραγωγή της φράουλας σύμφωνα με τον FAO άγγιξε το 2019 τους 8,9 εκατομμύρια τόνους. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα κατέχοντας περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθούν με σημαντικά ποσοστά χώρες όπως: οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Μεξικό και στη συνέχεια χώρες όπως : η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Ισπανία και η Πολωνία.
  • Οι φράουλες αποτελούνται κυρίως από νερό (σε ποσοστό 91%) και υδατάνθρακες (ποσοστό 7,7%), ενώ περιέχουν και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης (0,7%) και λιπών (0,3%). Αποτελούν μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, περιέχουν σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, φολικού οξέως (βιταμίνη B9 – σημαντική για τη φυσιολογική ανάπτυξη των ιστών και τη λειτουργία των κυττάρων) και καλίου (συμμετοχή σε πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης). Συνεπώς τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση τους είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν μειωμένη χοληστερόλη, μειωμένη αρτηριακή πίεση, σημαντική αντιοξειδωτική δράση, περιορισμό στις αυξομειώσεις του σακχάρου και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, ενώ συνολικά αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.
  • Η φράουλα είναι φυτό με επιφανειακό ριζικό σύστημα, με το 90% των ριζών της να αναπτύσσεται μέχρι το βάθος των 15-20 εκατοστών. Αναπτύσσεται καλά σε διάφορα εδάφη, αλλά παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη σε εδάφη ελαφριά έως μέσης σύστασης, με pH 5.5 – 6.5 τα οποία είναι πλούσια σε οργανική ουσία, έχουν καλή αποστράγγιση και χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
  • Η καλλιέργεια της φράουλας μπορεί να γίνει με διάφορους, αναλόγως των συνθηκών, τρόπους : υπαίθρια ή υπό κάλυψη σε : χαμηλά σκέπαστρα (τούνελ), ημίψηλα θερμοκήπια με πλευρικά παράθυρα, θερμοκήπια ως υδροπονική καλλιέργεια.

 

ΑΡΔΕΥΣΗ ΦΡΑΟΥΛΙΑΣ

Βασικός παράγοντας για την καλή απόδοση και παραγωγή των φυτών της φράουλας είναι το ορθολογικό πότισμα. Η φραουλιά είναι απαιτητική σε υγρασία εδάφους, ωστόσο απαιτείται προσοχή στην παρεχόμενη ποσότητα νερού λόγω του επιπόλαιου ριζικού συστήματος των φυτών. Ιδιαίτερη προσοχή στην υπερβολική άρδευση απαιτείται στις 2 πρώτες εβδομάδες από την φύτευση, γιατί την περίοδο αυτή τα φυτά έχουν πολύ περιορισμένο ριζικό σύστημα και υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας τους ή και απώλειας θρεπτικών στοιχείων. Ανάλογη προσοχή απαιτείται στα ποτίσματα κατά το στάδιο της ανθοφορίας-καρποφορίας, καθώς η έλλειψη υγρασίας έχει ως αποτέλεσμα την πτώση ανθέων, ενώ και η υπερβολική άρδευση μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στο ρίζωμα και δευτερογενώς την ανάπτυξη ασθενειών εδάφους. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ανάγκες σε νερό διαφέρουν ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και τον τρόπο καλλιέργειας, ενώ γενικότερα για την άρδευση των φυτειών φράουλας χρησιμοποιείται το σύστημα των σταγόνων μικρής παροχής 2-3 λίτρα/ώρα σε αποστάσεις όχι μεγαλύτερες από 30 εκ. η μια από την άλλη.

Πώς να ποτίσετε τις φράουλες                                    Πώς να ποτίσετε τις φράουλες


Η Palaplast διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποδοτικού συστήματος άρδευσης όποια και αν είναι η μέθοδος καλλιέργειας της φράουλας :

ενώ στην περίπτωση που επιλεγεί η υδροπονική καλλιέργεια: