ΚΑΣΤΑΝΙΑ

25 Ιανουαρίου 2023

καστανιά

 

ΚΑΣΤΑΝΙΑ

  • Η καστανιά ανήκει στην οικογένεια των Φηγοειδών (Fagaceae), το γένος Καστανέα (Castanea) με κυριότερα είδη την Ευρωπαϊκή καστανιά (Castanea sativa), την Αμερικάνικη (Castanea dentata), την Ιαπωνική (Castanea crenata) και την Κινέζικη (Castanea mollissima).
  • Η καστανιά είναι μεγάλο δέντρο που μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος μέχρι και τα 35 μέτρα.
  • Οι καστανιές είναι αυτοφυή δέντρα ή καλλιεργούνται σε οργανωμένους οπωρώνες για τον εξαιρετικής ποιότητας καρπό τους που αποτελεί χαρακτηριστικό έδεσμα του φθινοπώρου και του χειμώνα, αλλά και για την ανθεκτική ξυλεία τους ή και ως καλλωπιστικά σε πάρκα.
  • Η καστανιά ευδοκιμεί σε κλίμα ελαφρά ψυχρό με μέση θερμοκρασία 8 – 15⁰C, ενώ αν και κατά την περίοδο του λήθαργου μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες ακόμα και έως -17⁰C είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στους ανοιξιάτικους παγετούς καθώς είναι η περίοδος της έκπτυξης των ανθέων. Για αυτό το λόγο αναπτύσσεται καλύτερα σε τοποθεσίες επικλινείς όπου δεν σημειώνονται εύκολα παγετοί λόγω διαφυγής των ψυχρών ρευμάτων.
  • Εδάφη κατάλληλα για την ανάπτυξη της καστανιάς είναι τα βαθιά, αμμώδη ή αμμοπηλώδη, με πολύ καλή αποστράγγιση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι βαθιές ρίζες του δέντρου θα κινδυνέψουν από ασφυξία. Το pH του εδάφους ιδανικά να κυμαίνεται μεταξύ 5,5 – 6,5, ενώ είναι χαρακτηριστική η μεγάλη ευαισθησία της καστανιάς σε υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου στο έδαφος (pH>6,5) που καθιστά ουσιαστικά απαγορευτική την καλλιέργεια της σε τέτοιου τύπου εδάφη.
  • Το κάστανο, ο καρπός της καστανιάς, αναπτύσσεται μέσα σε ένα ακανθώδες περίβλημα το οποίο αναλόγως της ποικιλίας περιβάλει από ένα έως τρία κάστανα. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία (άμυλο, σάκχαρα, πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες), μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, C, ενώ αποτελεί τροφή με αρκετά υψηλή θερμιδική αξία χωρίς χοληστερόλη. Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντίθετα με άλλους ξηρούς καρπούς περιέχουν λίπη σε πολύ χαμηλό επίπεδο (μόνον 2-5%).
  • Παγκοσμίως η ετήσια παραγωγή κάστανου αγγίζει τους 2,5 εκατομμύρια τόνους, με την Κίνα (1η – 1,8 εκατ.) να κατέχει σχεδόν το 75% αυτής. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η Ισπανία, η Βολιβία ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση της παγκόσμιας παραγωγής.

ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

  • Η καστανιά είναι μια καλλιέργεια απαιτητική σε νερό, με ανάγκες για ετήσια βροχόπτωση ύψους τουλάχιστον 700mm. Τα μικρά σε ηλικία δέντρα έχουν ανάγκη από συχνά ποτίσματα ώστε να αναπτύξουν ένα εύρωστο ριζικό σύστημα. Και στη συνέχεια όμως, στο στάδιο της καρπόδεσης και ανάπτυξης (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) η άρδευση είναι απαραίτητη ώστε τα κάστανα να αναπτυχθούν ικανοποιητικά σε μέγεθος και σάρκα. Η χρήση ενός συστήματος στάγδην άρδευσης επιπροσθέτως περιορίζει το φαινόμενο της έκπλυσης των θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος και επιτυγχάνει πιο στοχευμένη προς το ριζικό σύστημα των δέντρων άρδευση.

ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ chestnut irrigation


Η Palaplast διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποδοτικού συστήματος στάγδην άρδευσης για την καλλιέργεια της καστανιάς: