Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023 – “Επιτάχυνση αλλαγών”

22 Μαρτίου 2023

 

Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023 – “Επιτάχυνση αλλαγών”

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023 εστιάζει στις αλλαγές, μικρές ή και μεγαλύτερες που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας, ώστε να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η κρίση πρόσβασης σε καθαρό, πόσιμο νερό καθώς και η σωστή διαχείριση των αποβλήτων.

Το 2015 υπήρξε δέσμευση στο συμβούλιο των εθνών για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 6 (Sustainable Development Goal-SDG 6), που περιελάμβανε την υπόσχεση για πρόσβαση σε καθαρό νερό και σωστή διαχείριση αποβλήτων για όλους μέχρι το 2030.

Πλέον φαίνεται πως αυτός ο στόχος απομακρύνεται, καθώς σήμερα 1 στους 4 ανθρώπους (2 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο) δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, εκτός εάν υπάρξει παγκόσμια αφύπνιση και στοχευμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση από όλους μας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Αυτό ακριβώς πρεσβεύει και το κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού των Εθνών για το νερό, χρησιμοποιώντας μια αρχαία ιστορία του λαού Quechua από το Περού όπου ένα κολιμπρί μεταφέρει σταγόνες νερού για να σβήσει μια μεγάλη δασική πυρκαγιά, αποδεικνύοντας πως κάθε ενέργεια μικρότερη ή μεγαλύτερη βοηθάει.

Σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού δεν διαθέτει επαρκή συστήματα αποχέτευσης, ενώ ταυτόχρονα το 44% των οικιακών λυμάτων δεν υποβάλλονται σε ασφαλή επεξεργασία. Η εκστρατεία μας ενθαρρύνει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της ορθής διαχείρισης του νερού και των αποβλήτων.

Ξεκινώντας σε ατομικό επίπεδο, οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό, ήρθε η στιγμή να δράσουμε αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε, καταναλώνουμε και διαχειριζόμαστε το νερό στη ζωή μας.

Οι αλλαγές αυτές θα προστεθούν στις δεσμεύσεις μεγαλύτερης κλίμακας από κυβερνήσεις, εταιρείες και οργανισμούς ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος προς την κατεύθυνση της σωστής διαχείρισης του νερού!

 

Με στοιχεία από: https://www.worldwaterday.org, https://water.org/