Ανθισμένες Ροδακινιές

7 Απριλίου 2023

Κάθε χρόνο η έλευση της άνοιξης στον κάμπο της Βέροιας στην κεντρική Μακεδονία συνοδεύεται με εντυπωσιακής ομορφιάς εικόνες από τις ανθισμένες ροδακινιές, βερικοκιές και άλλων οπωροφόρων δέντρων που ευδοκιμούν στην περιοχή.

Ένα μοναδικό μωσαϊκό ροζ, λευκών και κόκκινων αποχρώσεων των ανθισμένων δένδρων που φέρεται να έχει αναφερθεί ακόμα και σε κείμενα του Ηρόδοτου ως οι περίφημοι «Κήποι του Μίδα», ενώ η ομορφιά των ανθισμένων δένδρων έχει αποτυπωθεί και σε καμβάδες μεγάλων ζωγράφων, όπως του Vincent Van Gogh στα έργα του “Ανθισμένη Ροδακινιά – Peach Tree in Blossom, Απρίλιος 1888”,  “Ροζ Ροδακινιά – The Pink Peach Tree, Απρίλιος-Μάιος 1888” κ.α.

ΑΡΔΕΥΣΗ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

Η ροδακινιά αποτελεί ένα δένδρο με απαιτήσεις σε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, κυρίως όμως από το στάδιο σκλήρυνσης του πυρήνα (ενδοκαρπίου) μέχρι και αυτό της ωρίμανσης των καρπών. Η έλλειψη του νερού το χρονικό αυτό διάστημα έχει αντίκτυπο τόσο στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, επηρεάζοντας αρνητικά το μέγεθος, την ποιότητα και την συνολική παραγωγή, αλλά και στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο με γενικότερη εξασθένηση των δένδρων. Η άρδευση καλό είναι να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διατηρείται ικανοποιητικό ποσοστό υγρασίας στο έδαφος, χωρίς ωστόσο υπερβολές που μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία στο ριζικό σύστημα των δένδρων.

Η Palaplast διαθέτει μία ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου και αποδοτικού συστήματος άρδευσης, όποια μέθοδος και αν επιλεγεί (στάγδην, άρδευση με μικροεκτοξευτήρες γύρω από τον κορμό των δένδρων):